• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
iNAVIS
Friday 17 November 2017 | 17:29:59 | Published in News

Od samog početka svog djelovanja, jedan od osnovnih ciljeva CroNoMar-a jest povezati hrvatske i norveške partnere u sektoru mora i pomorstva omogućavajući hrtvatskim tvrtkama plasman njihovih proizvoda i usluga na norveška i druga međunarodna tržišta. Kroz transfer znanja, tehnologija i razvoja poslovanja, tvrtka CroNoMar u svojim svakodnevnim aktivnostima u suradnji s hrvatskim partnerima predstavlja hrvatski proizvod/uslugu kao prepoznatljiv brend na tržištima diljem svijeta. 

Polazeći od činjenice da je za daljnji razvoj gospodarstva neophodno privući projekte ulaganja veće dodane vrijednosti povezane s modernom tehnologijom i inovacijama, kao i internacionalizacijom poslovanja, CroNoMar zajedno sa svojim hrvatskim i norveškim partnerima kontinuirano provodi intenzivne procese pregovaranja s ciljem realizacije takvih projekata u Hrvatskoj.

Upravo sve gore navedeno dovelo je do iznimnog rasta proizvodnje radnih brodova u hrvatskim brodogradilištima za norveški sektor marikulture. Uvjeti za gradnju svakog broda su pregovarani zasebno, kako bi krajnji proizvod bio u potpunosti prilagođen željama kupaca. 

U ovom trenutku priprema se velika isporuka od ukupno 6 brodova različitih dimenzija, dizajna i tehničkih karakteristika, od kojih neki predstavljaju modele koji nisu prije građeni u Hrvatskoj.  Planirana isporuka realizirat će se sredinom studenog, pri čemu će dva broda biti isporučena iz tvrtke Oštro koja se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tri broda iz šibenskog brodogradilišta NCP, te jedan brod iz brodogradilišta Tehnomont u Puli. Važno je naglasiti da će po prvi put kapacitet broda koji prevozi brodove izgrađene u Hrvatskoj do kupaca u Norveškoj, biti u potpunosti popunjen s istima. Navedenim isporukama ostvarit će se impresivni rezultat od ukupno 179 brodova do sada proizvedenih od strane hrvatskih tvrtki u sektoru male brodogradnje za norveško tržište, od čega su 173 katamarana isporučena iz NCP-a, 4 broda iz Tehnomonta, te po prvi put 2 broda iz tvrtke Oštro. Plan je da se do kraja godine isporuče još tri radna katamarana iz brodogradilišta NCP. 

Najveća isporuka do sada obuhvaća dva broda jednotrupca dužine 10,5m, zatim dva katamarana dužine 13,75m, jedan katamaran od 15 m, te servisno plovilo od 24m. Važno je napomenuti da ovi brodovi uključuju novi dizajn, nove modele, te značajna tehnička poboljšanja u proizvodnji te time na najbolji mogući način predstavljaju sada već dobro poznati hrvatski proizvod visoke kvalitete na inozemnom tržištu u sektoru marikulture. 

Brodovi izgrađeni u Šibeniku koriste se u svakodnevnom poslovanju na uzgajalištima ribe diljem svijeta, dok se servisna plovila izgrađena u Tehnomontu za sada koriste samo u Norveškoj za opskrbu, održavanje i servisiranje uzgajališta. Brodovi izgrađeni u Kaštelima koristit će se u svakodnevnom poslovanju na uzgajalištima u Norveškoj. 
Cijeli projekt izgradnje radnih brodova u Hrvatskoj za međunarodno tržište marikulture je započeo još  2010. godine uz posredovanje tvrtke CroNoMar. Također, CroNoMar je i posrednik prilikom svakog zasebnog ugovaranja novih poslova, te je relevantni partner u provedbi projekta kako hrvatskom, tako i norveškom partneru. Zahvaljujući dokazanoj kvaliteti proizvoda i konkurentnosti u odnosu na druge proizvođače, projekt izgradnje radnih brodova za međunarodne klijente u sektoru marikulture kontinuirano se u Hrvatskoj provodi već više od sedam godina, pri čemu se kontinuirano ugovaraju i novi modeli te vrste brodova, kao i novi dizajn istih.

Kroz povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki, identifikaciju potreba tržišta, omogućavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala hrvatskih poduzetnika, posebno malih i srednjih poduzeća koja posluju u sektoru mora i pomorstva u Hrvatskoj, partnerstva ovog tipa su preduvjet za gospodarski rast koji osigurava rast proizvodnje, nove investicije i nova, dobro plaćena radna mjesta.<< Back to News

Innovation Incubator