• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
iNAVIS
Monday 22 May 2017 | 09:26:43 | Published in News

Na ino tržištu ima mjesta za one koji mogu ponuditi konkurentan proizvod ili uslugu visoke dodane vrijednosti uz jamstvo kvalitete.

Kada neka tvrtka uspije posredovati u isporuci brodova na udaljeno tržište kakvo je norveško, ali i neka druga svjetska tržišta, to se smatra uspjehom. Poticanje izvoza i jačanje konkurentnosti izvoznika svakako je, kako se može čuti na svim konferencijama i u javnim nastupima čelnika države, jedan od prioritetnih ciljeva. Tvrtka CroNoMar od samog osnivanja pomaže poduzetnicima iz regije i cijele Hrvatske na putu prema ino tržištima i stvara nove poslovne mogućnosti za daljnji proboj kvalitetnih hrvatskih proizvoda na svjetskoj sceni. Do sada su posredstvom CroNoMara isporučena 63 broda iz NCP-a vrijedni više od 40 milijuna eura. Svaki od tih brodova je zasebno ugovoren te građen i opremljen prema željama krajnjeg korisnika tvoreći specifičan proizvod.

Zaživjeli su i novi inovativni projekti zahvaljujući posredovanju CroNoMara između norveških i hrvatskih partnera. Tako je u studenome 2016. iz NCP-a isporučen aluminijski katamaran za norveško tržište marikulture. Riječ je o prototipu, prvi put izgrađenom u svijetu, tržišne vrijednosti veće od milijun eura, koji je specifičan po dizajnu, tehničkim karakteristikama i ugrađenoj opremi. Za to su tržište iz Tehnomonta do sada isporučena tri servisna broda, a u projekt gradnje brodova za norveško tržište marikulture odnedavno je uključeno i jedno malo brodogradilište s područja Splitsko-dalmatinske županije za gradnju 10-metarskih plovila.

Brodovi izgrađeni u Šibeniku koriste se u svakodnevnom poslovanju na uzgajalištima ribe u Norveškoj, Saudijskoj Arabiji, Šetlandskom otočju, Islandu..., dok se servisna plovila izgrađena u Tehnomontu za sada koriste samo u Norveškoj za opskrbu, održavanje i servisiranje uzgajališta. Nova manja plovila će se, za početak, koristiti isključivo u Norveškoj.

Sklopljeni su i novi ugovori za 2017. godinu, te bi u skladu s planovima i trenutačnim pregovorima ova godina mogla biti i najuspješnija od početka suradnje norveških i hrvatskih partnera. Naši primjeri uspješne suradnje pokazuju da na međunarodnom tržištu ima mjesta za svakoga tko može ponuditi konkurentan proizvod ili uslugu visoke dodane vrijednosti uz jamstvo kvalitete. Upravo ova vrsta partnerstva je preduvjet za gospodarski rast koji osigurava rast proizvodnje, nove investicije i nova, dobro plaćena radna mjesta. Projekt izgradnje radnih brodova u Hrvatskoj za međunarodno tržište marikulture započeo je još 2010. uz posredovanje CroNoMara čiji je glavni cilj povezivanje hrvatskih i norveških tvrtki u sektoru mora i pomorstva, identifikacija tržišnih potreba i omogućavanje pristupa novim tržištima u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala hrvatskih poduzetnika, posebno malih i srednjih te direktno posredovanje pri ugovaranju poslova, kao i aktivna uloga u njihovom provođenju kako prema hrvatskom, tako i prema norveškom partneru.

Želja CroNoMara je da se na brodovima koji se grade u Hrvatskoj implementira što više hrvatskog proizvoda. Novi ugovori uključuju novi dizajn i modele te značajna tehnička poboljšanja brodova koji su već sami po sebi dobro poznati hrvatski proizvod, ali se na ovaj način stvaraju i nove mogućnosti za prezentaciju te još bolju promociju hrvatskih proizvoda visoke kvalitete za inozemno tržište u sektoru marikulture. To znači ne samo rast prihoda i zarade, već i nova radna mjesta u hrvatskom sektoru brodogradnje i inženjeringa. 

Izvor: Privredni vjesnik


<< Back to News

Innovation Incubator