• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
iNAVIS
Friday 6 June 2014 | 11:43:20 | Published in Seminars

Veliko zanimanje tvrtki iz sektora brodogradnje u Hrvatskoj, kako onih direktno uključenih u brodogradnju tako i tvrtki koje se bave proizvodnjom maritimne opreme, izazvao je seminar s radionicom koji je započeo u srijedu, 04. lipnja 2014. godine u Inovacijskom Inkubatoru iNavis Centra u Šibeniku u organizaciji tvrtke CroNoMar na temu „ Projekcija globalne situacije vezano za narudžbe u industriji brodogradnje i opreme za brodove“, Podnaslov: Roba i specijalizirane tonaže.

U vrlo zanimljivim predavanjimapredstavljena je analizatrenutne situacije u svijetu i u sektoru, dan je osvrt na brodograđevnu industriju u Norveškoj,te na teme kao što su ponuda i potražnja, standardi kvalitete, budući trendovi, razloge zbog čega brodogradilišta u Norveškoj imaju popunjene liste narudžbi, mogućnosti suradnje između Norveške i Hrvatske u ovom sektoru, a govorilo se i operspektivi norveške maritimne industrije s posebnim osvrtom na mikro perspektivu norveških brodogradilišta i tvrtki proizvođača opreme s popunjenim knjigama narudžbi.Seminar  je vodio g. Christian Mellbye iz tvrtke Menon, specijaliziran za pomorsku i offshore industriju, dok je gost predavač  bio i  g. Malvin Villabo iz tvrtke Leiv Eiriksson Nyskaping AS, specijaliziran za razvoj poslovanja, pomorsku logistiku, te brodograđevnu industriju.Predavači, priznati međunarodni stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u sektoru brodogradnje, odgovarali su na mnoga pitanja predstavnika hrvatskih tvrtki, zaintersiranih za razvoj poslovanja i osvajanje stranih tržišta.

Menon Business Economics je vodeća konzultantska tvrtka za norvešku pomorsku industriju. Prateći ovu industriju dugi niz godina, proveli su brojne analize same industrije, globalne konkurentnosti, inovacija i prilagodbi. Menonove analize su potvrdile i dokumentirale potrebu za restrukturiranjem same industrije temeljene na znanju i inovacijama iz modela tradicionalne brodogradnje na offshore brodogradnju, povezanu logistiku i pripadajuće usluge. 

Također, Menon je proučavao globalizaciju industrije, te razvoj jakih, norveških pravaca u npr. Singapuru, Šangaju i dr. 

Predstavljajući sektor koji pozicionira Norvešku među svjetske velesile u ovom sektoru, g. Fjose i g. Villabo su sudionicima seminara približili i mogućnosti koje se pružaju hrvatskim tvrtkama.  

Imajući u vidu da je potrebno jačati konkurentnost hrvatskih tvrtki, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, CroNoMar je od samog osnivanja tvrtke, te uspostave Inovacijskog inkubatora u sklopu iNavis centra započeo s organiziranjem interaktivnih radionica i seminara koji su namijenjeni  kako poduzetnicima koji već posluju, tako  i onima koji tek kreću u poduzetničke vode.  Cilj CroNoMar-a je da svojim aktivnostima omogući suradnju i povezivanje poduzetnika dviju zemalja u sektoru mora i pomorstva. Da je Cronomar do sada ostvario odlične rezultate, najbolje govore sljedeći podaci: očekivana indirektna vrijednost izvoza projekata uspostavljenih posredstvom Cronomara u 2014. godini bit će 75 mil HRK.Uz projekt izgradnje aluminijskih katamarana za inozemno tržište koji traje u suradnji s lokalnim refit brodogradilištem NCP, u finalnoj fazi pregovora su i novi projekti suradnje između hrvatskih i norveških tvrtki u brodogradnji,  te projekti usmjereni povećanju internacionalizacije poslovanja hrvatskih proizvođača. 

Seminar je sufinanciran bespovratnim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, dobivenim u okviru  „Poduzetničkog impulsa“ - Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2013.godinu, Mjera C „Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja“, aktivnost C2 - Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori.Svi sudionici su pohvalili stručno predavanje i kvalitetu održanog seminara, kaoi organizaciju istog, te su izrazili nadu kako će takvih edukacija biti i ubuduće..


<< Back to Seminars

Innovation Incubator