• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
Tuesday 2 February 2016 | 13:12:45 | Published in News

CroNoMar je šibenska tvrtka u norveškom vlasništvu osnovana 2009. godine s ciljem povezivanja hrvatskih i norveških poduzetnika u sektoru mora i pomorstva te pružanja podrške poduzetnicima putem različitih usluga koje će doprinijeti razvoju njihovog poslovanja i povećanju konkurentnosti.  Prije svega, aktivnosti CroNoMar-a odnose se na pružanje stručne pomoći poduzetnicima, organizaciju edukativnih programa, informiranje, savjetovanje i  umrežavanjem, kao i olakšavanje pristupa izvorima financiranja te usluge povezane sa stvaranjem uvjeta za razvoj novih proizvoda i usluga, primjenu novih poslovnih modela i internacionalizaciju poslovanja hrvatskih tvrtki.

Nastojanja CroNoMar-a usmjerena jačanju suradnje dviju zemalja pridonijela su i uspješnoj realizaciji hrvatsko-norveškog projekta uspostave Pomorsko Inovacijskog Centra - iNavis u Šibeniku koji je otvoren 2012. godine. a zbog velikog značaja ovog projekta  2011. godine organiziran je i posjet norveškog kraljevskog para Šibeniku, čime je potaknuta daljnja gospodarska suradnja Hrvatske i Kraljevine Norveške.

U okviru iNavis centra koji je nastao kao rezultat suradnje Grada Šibenika i norveškog Ministarstva vanjskih poslova, smješten je Inovacijski inkubator kojim upravlja tvrtka CroNoMar. Kao poduzetnička potporna institucija, CroNoMar svojim aktivnostima kontinuirano potiče razvoj poduzetništva i poduzetničkog okruženja. Osim inkubatora, u iNavis centru je smještena i Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije, te dislocirani studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu.

Unutar Inovacijskog inkubatora iNavis centra trenutno posluje 16 tvrtki vezanih uz sektor mora i pomorstva. Područja njihovog rada su inženjering i elektro-inženjering u brodogradnji, hidroinženjering, pružanje usluga u sektoru brodarstva, konzultantske usluge, a tu su i tvrtke pružatelji usluga vezanih uz knjigovodstvo i informatiku.

S obzirom da su aktivnosti tvrtke usmjerene na sektor mora i pomorstva kako u Hrvatskoj tako i u Norveškoj, usluge koje CroNoMar pruža sukladne su međunarodnim standardima i u potpunosti prilagođene krajnjem korisniku. Bilo da je riječ o pružanju podrške putem posredovanja između poslovnih partnera u cilju ostvarivanja novih poslovnih suradnji, podrške pri sklapanju ugovora, pružanju usluga ili realizaciji konkretnih poslova kao što su kontrola kvalitete, nadzor gradnje i sl., CroNoMar u potpunosti ispunjava zahtjeve tržišta omogućavajući tvrtkama – korisnicima usluga istovremeno umrežavanje sa stranim partnerima, internacionalizaciju poslovanja te pristup novim tržištima.

Svakodnevno poslovanjeCroNoMar-a, a time i Inovacijskog inkubatora iNavis centra, temelji se na transferu znanja, tehnologije i razvoja poslovanja, s ciljem pozicioniranja Centra kao prepoznatljivog brenda u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

CroNoMar kroz definiranje potencijalnih projekata i poslovnih mogućnosti, pokušava otkloniti uočene probleme bilo da se radi o tržištu, nezadovoljavajućoj tehnološkoj razini ili financiranju, a sve s ciljem da hrvatski proizvodi i usluge u ovom sektoru budu konkurentni i u skladu sa zahtjevima inozemnih kupaca. Projekti koji se provode posredstvom CroNoMar-a omogućavaju stabilna stalna, ali i nova radna mjesta u okruženju gdje se provode.

CroNoMar je od svog osnivanja imao namjeru voditi projekte koji će „živjeti“ godinama. Tako je već 2009. godine potpisan prvi komercijalni ugovor o gradnji katamarana za norveško tržište u Hrvatskoj, nakon čega su slijedila ugovaranja novih radnih brodova. Do danas je u šibenskom NCP-Remontnom brodogradilištu izgrađeno ukupno 47 katamarana, od čega većina za klijente u Norveškoj, nekoliko za klijente u Saudijskoj Arabiji, te dva za klijente u UK. Svaki ugovor je sam po sebi karakterističan i tehnička specifikacija proizvoda se ugovaraprema želji i potrebama krajnjeg kupca.

Direktor tvrtke CroNoMar, g. Malvin Villabo ima dugogodišnje iskustvo u razvoju poslovanja unutar sektora mora i pomorstva, bilo da je riječ o brodogradnji, bilo da se radi o istraživanju i razvoju. Bio je jedan od najmlađih ravnatelja jedne od najvažnijih R&D institucija u Norveškoj - Institute of Marine Research in Norway, te je nastavio karijeru u „Leiv Eiriksson Nyskaping“ – norveškom inkubatoru u kojem je radio kao direktor 18 godina.

U 2015. godini posredstvom CroNoMar-a napravljen je značajan iskorak vezano za razvoj novih proizvoda za inozemno tržište u sektoru brodogradnje. Pod ugovorena su, izgrađena i isporučena dva broda iznimnih tehničko-tehnoloških karakteristika – prototipovi. Katamaran od 15m i jednotrupac od 25m uspješno su predstavljeni u kolovozu 2015. godine na najvećem sajmu marikulture na svijetu održanom u Norveškoj. 

Projekt koji je osim sudjelovanja hrvatskih malih i srednjih poduzetnika na sajmu Aqua Nor obuhvaćao i organizirani posjet norveškim tvrtkama u toj regiji, imao je za cilj internacionalizaciju poslovanja hrvatskih tvrtki te predstavljanje i brendiranje hrvatske kvalitete i proizvoda na međunarodnom tržištu. Sufinanciran je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta iz programa Poduzetnički impuls za 2014. godinu, a provodio ga je upravo CroNoMar.

Nova 2016. godina donosi nove ugovore, ali i mogućnosti za nove projekte i daljnji razvoj poslovanja.

U svim projektima koje provodi, CroNoMar pokušava dogovoriti implementaciju što više maritimne opreme proizvedene u Hrvatskoj te na taj način prikazati na internacionalnoj razini kvalitetu i profesionalnost hrvatskih proizvođača. 

Što se same brodogradnje tiče, osim u šibenskom NCP-u, brodovi za strane naručitelje rade se i u Pulskom Tehnomontu. Želja CroNoMar-a je da se aktivnosti vezane uz brodogradnju prošire i na druga hrvatska brodogradilišta.  Oprema hrvatskih proizvođača koja se ugrađuje na brodove za sada dolazi od renomiranih tvrtki kao što su Adria winch i Palfinger Hrvatska, dok se u budućnosti očekuje suradnja i s drugim hrvatskim tvrtkama. 

Projekti koji se intenzivno provode od sredine 2015. godine vezani su uz inženjering u brodogradnji. Radi se o izradi kompletne tehničke dokumentacije za brodove, doradi postojećih nacrta itd., a cilj je predstavljanje kvalitete i inovativnosti hrvatskih inženjera na stranim tržištima.  Za sada je u projekte uključena nekolicina domaćih tvrtki - šibenska tvrtka Navarch, te tvrtke iz Splita Anemos i Armanija. 

Ukupna vrijednost projekata koji su se realiziraliposredstvom CroNoMar-a u 2015. godine iznosila je oko 100 milijuna kuna. 

CroNoMar intezivno traga za novim projektima povezanim sa sektorom mora i pomorstva koji će pružiti nove mogućnosti za razvoj hrvatskih tvrtki u ovom sektoru i rast gospodarstva u cjelini. Temeljni postulat koji CroNoMar primjenjuje u svim svojim aktivnostima jest povjerenje u poslovanju. Uz povjerenje, komercijalni pristup, povezivanje s tržištima izvan Hrvatske i daljnje identificiranje potreba tržišta, CroNoMar će u suradnji s hrvatskim poduzetnicima i u budućnosti uspješno promovirati Hrvatsku u svijetu. 


<< Back to News

BRIEF DESCRIPTION OF OUR STAFF

 • Gordan Polonijo, Technical supervisor
  Gordan Polonijo, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 28

  gordan.polonijo@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Mechanical engineering - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture Zagreb, 17 years of experience in shipbuilding on various new building such as Cutter suction dredger, Jack Up platform, Chemical tankers, Livestock carrier, Car Carrier, Fisherman vessel, Bulk carrier, LPG tanks, Cable layer, Suction Hopper dredger, etc. In Uljanik Shipyard I was Head of QA/QC dept. I’m also playing a role as a member of Board of the director in Croatian society of Nondestructive testing HDKBR.

 • Malvin Villabø, CEO
  Malvin Villabø, CEO

  P: +47 92066640

  malvin.villabo@predichem.no

  CEO of CroNoMar, Norwegian. 19 years of experience in management of innovation company in Norway. 20 years of experience as researcher and manager in MARINTEK - The Norwegian Marine Research Institute. 2 years in Shipping. MSc in Automation Engineering.

 • Ana Zajc - Senior Project Consultant
  Ana Zajc - Senior Project Consultant

  M: +385 91 124 00 22

  ana@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. Educated in Economics and Criminology science. Certified for implementation of EU projects. 10 years of experience on development projects as senior consultant, 4 years of experience as technical director of Tino d.o.o. (export, transport, construction company), 6 years of experience as office manager of Trimag d.o.o. (marketing, tourism, architecture).

 • Željko Ninić, Senior Project Consultant
  Željko Ninić, Senior Project Consultant

  M: +385 91 214 00 25

  zeljko.ninic@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. MSc in Mec - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, started engineering career from a workshop floor (CAD/CAM machining) in duration of 2 years, next 5 years as a product designer in R&D department (healthcare industry), 11 years of experience in project management (water supply and waste water engineering, marina installations and HVAC).

 • Zdenko Jerković, Technical supervisor
  Zdenko Jerković, Technical supervisor

  Present location – Pula
  M: +385 91 214 0024

  zdenko.jerkovic@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Naval Architecture - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, 22 years of experience in ship building,ship repair and off-shore from construction engineer position through the positions of project engineer, project manager, Seling dpt. manager, site manager, surveyor and consultant. Employments in companies Brodosplit, Vulkan, Brodoremont Vranjic, Viktor Lenac, RLE,ZIT, Adria-mar, TE Marin and on a contract base for foreign companies TTS, Songa offshore, Willtech…

 • Marko Kelava, Technical supervisor
  Marko Kelava, Technical supervisor

  Present position - Šibenik
  M: +385 91 214 00 26

  marko.kelava@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar in CroNoMar, Croatian. Bsc in Naval Architecture – Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture Split, 11 years experience in ship building and ship repair trough the positions of Surveyor, Head of Assembly workshop, Project manager and Head of New building department. previous employee of Brodotrogir d.d., R.L.E. t.p., Solinbrodogradnja d.o.o. - Shipyard Vranjic.

 • Dalibor Varnica, Technical supervisor
  Dalibor Varnica, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 27

  dalibor.varnica@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. BSc in Mechanical engineering – University of Split- Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture. More than 20 years of experience in shipbuilding on various new building such as Frigo ship, Bulk carriers, Juice carrier, Heavy lifters, Ro Pax ferry, Yacht, Polar cruisers, Military patrol vessels and off shore projects through the positions of foreman, Workshop engineer, Workshop manager, Assembly manager, Ship manager and PM assistant, Head of preassembly and outfitting workshop and Project manager. All within the Brodosplit shipyard.

 • Zdenka Stošić, Administrative referent
  Zdenka Stošić, Administrative referent

  M: +385 91 124 00 21

  zdenka.stosic@cronomar.hr

  Administrative referent in CroNoMar, Faculty of Economy, 4 years of experience as sales manager in Plodine - managing and monitoring  sales, employment management, 4 years of experience as sales manager in Jolly - managing sales and assortment, 2 years of experience as accounting administrator – calculations, P&L account, 5 years of experience as external co operant in Prva stambena štedionica, Zagrebačka banka d.d. – Loans, savings, insurances, collaterals.