• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
Wednesday 19 August 2015 | 16:24:25 | Published in News

U utorak, 18. kolovoza otvoren je AquaNor, jedan od najvećih i najpriznatijih sajmova marikulture i ribarstva na svijetu. Tvrtka CroNoMar koja je ujedno i upravitelj Inovacijskog inkubatora Pomorskog Inovacijskog centra iNavis u Šibeniku, organizirala je gospodarsku misiju u Norvešku od 18. do 24. kolovoza u okviru koje će zajedno s drugim poduzetnicima predstavljati Hrvatskuna AquaNor-u u Trondheimu, Norveška. Inozemnim partnerima na ovom uglednom sajmu predstavit će se mogućnosti suradnje s hrvatskim tvrtkama u sektoru mora i pomorstva, kao i norveškim tvrtkama u regiji koje će biti posjećene tijekom trajanja ove gospodarske misije.

Ovaj projekt kojim se potiče internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća, sufinanciran je sredstvima iz programa Ministarstva poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls za 2014. godinu.

Osnovni ciljevi gospodarske misije su predstavljanje hrvatskih tvrtki, proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu, razmjena poslovnih informacija, povezivanje s budućim partnerima te informiranje i privlačenje stranih investitora, partnera i projekata. Ostvarivanje direktnih kontakata sa zainteresiranim inozemnim tvrtkama preduvjet je realizacije novih poslovnih suradnji, izlaska na nova tržišta i povećanja izvoznih aktivnosti sudionika misije, što će sigurno imati i multiplicirajuće učinke i na druge dionike unutar sektora mora i pomorstva u Hrvatskoj.

Dugoročno, rezultati ovog projektaće se očitovati kroz internacionalizaciju poslovanja tvrtki sudionikai kroz formiranje prepoznatljivog hrvatskog branda koji garantira kvalitetu i visoku profesionalnost u sektorima koji se baziraju na naprednim tehnologijama i inovacijama.

Upravo na ovaj način tvrtke direktno jačaju i povećavaju svoj izvozni potencijal što utječe na daljnji razvoj novih proizvoda, odnosno povećanje konkurentnosti temeljeno na novim znanjima, tehnologijama i R&D. 

AquaNor je jedan od najvažnijih međunarodnih događaja za industriju marikulture zadnjih desetljeća– arena za sastanke sa starim i novim poslovnim partnerima. Ovdje se možete upoznati sa svim novitetima, proizvodima, uslugama, projektima istraživanja i razvoja koji su važni za predmetnu industriju. Industrija marikulture posljednjih godina bilježi značajan napredak u području tehnologija, procesa i usluga koje su prisutne u sektoru marikulture. Sve najvažnije zemlje koje se bave marikulturom su predstavljene na sajmu, bilo kao izlagači, posjetitelji ili delegacije. 

Gđa Ana Zajc, viši projektni konzultant CroNoMar-a

"Tijekom zadnjih desetljećaAquaNor je postao najvažniji sajam marikulture na svijetu s težištem na inovativnim tehnologijama temeljenima na najnovijim znanstvenim dostignućima koje kontinuirano dovode do značajnog napretka sektora", kaže gđa Zajc.

„Po prvi puta na AquaNor-u predstavit će se hrvatske tvrtke kao i potencijal cijelog sektora mora i pomorstva u Hrvatskoj, a sudionici će imati priliku vidjeti najnovija znanstvena i tehnološka dostignuća vezana za sektor marikulture“. 

Sajam AquaNor se održava svake druge godine u Trondheimu, trećem najvećem gradu u Norveškoj. Osim 8 paviljona i posebnog konferencijskog dijela, jedan dio sajma održava se u luci Skansen, što sudionicima daje priliku da izlože svoje proizvode na vodi. Ove godine posredstvom CroNoMar-a čak 2 broda proizvedena u Hrvatskoj izložena su u luci Skansen. Riječ je o 15-metarskom aluminijskom katamarana za uporabu na ribogojilištima proizvedenom u šibenskom NCP-u, te servisnom plovilu za sektor marikulture koji je proizveden u pulskom brodogradilištu Tehnomont. 

Posljednjih godina AquaNor je privukao posjetitelje iz više od 60 zemalja. I ove godine preko 400 izlagača predstavljaproizvođače i dobavljače iz cijelog svijeta, prezentirajući najnovija dostignuća vezano za tehnologije koje se koriste u marikulturi, plovila koja služe za opsluživanje farmi za uzgoj ribe, proces hranjenja riba, zdravlja riba, kontrolu kvalitete, mreže uzgajivača, skladištenje, procesiranje, pakiranje, zaštitu okoliša i distribuciju. 

Tijekom sajma kroz direktne kontakte predstavnici tvrtki i institucija imaju priliku za razmjenu mišljenja i iskustava, uvid u najnovija dostignuća vezana za njihovu profesiju te širenje poslovnih kontakata kroz umrežavanja. U tu svrhu organiziraju se razna popratna događanja kao što su brojni seminari, prezentacije, konferencije, predavanja i debate, kao i druga društvena događanja koja odlikuje neformalna atmosfera.

Gđa. Zajc također ističe da će u sklopu AquaNor-a, 20. kolovoza biti održana prezentacija pod nazivom „Potentialin marine/maritime sector in Croatia”. Namjera CroNoMar-a je da se sudionicima sajma i svim zainteresiranima predstavi Hrvatska i naše gospodarstvo te potencijali za direktna inozemna ulaganja. Posebno će biti predstavljene hrvatske tvrtke iz sektora mora i pomorstva koje imaju izvozni potencijal i mogu biti partneri ili dobavljači tvrtkama u predmetnom sektoru.

Na sajmu se dodjeljuje i posebna nagrada za inovativne projekte, a organiziran je i „Studentski dan“. Taj dan svi studenti, pa i „oni koji nikad nisu ulovili nijednu ribu“, kako marketinški spretno promoviraju organizatori, mogu besplatno posjetiti sajam AquaNor. Cilj je uvjeriti buduće inženjere, ekonomiste i ostale stručnjake da misle „plavo“, odnosno da se zainteresiraju za ovu industriju i sva povezana područja. Takozvana „Plava studentska revolucija“ znači zapravo poticanje entuzijazma kojim se mora i oceani vide kao ona područja koja će u budućnosti imati najznačajniju ulogu u opskrbi hranom na našem planetu.

Neki od najinteresantnijih seminara ove godine su vezani za 20-u obljetnicu međunarodnih standarda koji vode odgovornom i održivom ribarstvu, kao i oni koje organiziraju norveški stručnjaci s ciljem da sudionicima iz drugih zemalja predstave najnoviju norvešku tehnologiju i primjere iz prakse kako bi se potaknula rasprava o primjenjivosti te tehnologije u drugim zemljama s različitom klimom i drugačijim ribljim vrstama. Također, posebno predstavljanje održava i domaćin - regija Troms, koja potiče kooperaciju i umrežavanje tvrtki u ovoj industriji te njihovu otvorenost prema kupcima i partnerima, sve u cilju širenja pozitivnih efekata na gospodarstvo i regiju u cjelini. Važne teme za razvoj regije u odnosu na industriju marikulture o kojima će se raspravljati na seminaru su zaštita okoliša u obalnoj zoni, jednaki tretman malih, srednjih i velikih poduzetnika i posebno stvaranje vrijednosti za lokalnu zajednicu na temelju daljnjeg razvoja ovog sektora i međusobne povezanosti svih najvažnijih grana gospodarstva. 

Upravo u ovakvom okruženju  ostvarit će semnogi novi kontakti i narudžbe od strane međunarodnih tvrtki. Brojni i značajni posjetitelji, kao i mnogobrojni donosioci odluka još su jedna od mnogih kvaliteta ovog svjetski prepoznatog sajma. Sami izlagači ističu jedinstvenu priliku koja se pruža kroz AquaNor za interakciju s donositeljima odluka i kupcima koji predstavljaju međunarodnu industriju marikulture. Posjetitelji smatraju da AquaNoromogućuje najbolji uvid u dostupne proizvode i usluge te posebno ističu izvanrednu atmosferu kojom dominira otvorena interakcija između kolega iz cijelog svijeta.  

Nastupanje na inozemnim sajmovima je od velike važnosti za naše poduzetnike jer dovodi do internacionalizacije poslovanja, ali i direktne promocije subjekata malog i srednjeg poduzetništva na međunarodnim tržištima. Za hrvatske kompanije to je odličan način da predstave svoje mogućnosti, kvalitetu, proizvode i usluge te da putem umrežavanja ostvare nove poslovne kontakte pomoću kojih će otvoriti vrata novim uspješnim projektima i daljnjem razvoju u budućnosti.

Gosp. Ivica Gulin, direktor tvrtke „Jadranski ronilački servis“ d.o.o.
Za nas sudjelovanje na ovom sajmupredstavlja prije svega stručni posjeti susret sa strukom, odnosno predstavnicima tvrtki koje su povezane sa svim aktivnostima vezanim uz hidro-inženjering u ovom sektoru.Također, svima je poznato da je Norveška jedna odnajbogatijih zemalja na svijetu.Razina produktivnosti po satu, kao i prosječna zarada po satu, najveći su na svijetu upravo u Norveškoj.Norveška je najveći svjetski proizvođač nafte i prirodnog plina po stanovniku izvan Bliskog istoka, a naftna industrija donosi oko četvrtinu bruto domaćeg proizvoda. Ona je velika pomorska zemlja i ima šestu najveću trgovačku flotu na svijetu.Upravo zbog svih ovih podataka, želja nam je da se malo približimo tom sofisticiranom sustavu iprvenstveno shvatimo način na koji funkcionira to moderno gospodarstvo.Također, na sajmu ćemo pokušati istražiti koje su mogućnosti za suradnju, odnosno s kojim bi mi programom mogli realizirati određene poslove u inozemstvu i  koji je najbolji način primjene novih tehnologija kod nas u Hrvatskoj.  


Neke od tvrtki koje Jadranski ronilački servis želi posjetiti i upoznati jesu ABYSS, AQS AS, ARGUS, MARINE CONSTRUCTION AS, DACON AS, LANGSET MARITIME,  NORSK HAVSERVICE.

Gosp. Jure Urem, projektni inženjertvrtke Navarchj.d.o.o.
Osnovni cilj je da kao mlada tvrtka s dobrim referencama prezentiramo svoja znanja i kompetencije na svjetskom tržištu i tako proširimo svoj poslovni krug i ostvarimo poslovne kontakte. Pošto je AquaNor jedan od najvećih sajmova takve vrste, to je odlična prilika da se na jednom mjestu upozna široki spektar svjetskih tehnoloških trendova u maritimnoj industriji. Stoga očekujemo da ćemo dobiti dobre ideje i mogućnost da se pozicioniramo među klijentima, ali i među konkurencijom. Zahvaljujemo Cronomar-u kao voditelju i organizatoru ove „poslovne ekspedicije“.

Gđa. Jana Gaćina, direktorica tvrtke NAVALIS d.o.o.
Norveškim i ostalim inozemnim tvrtkama nudimo kompletna rješenja - sisteme brodskih i industrijskih cjevovoda i čeličnih konstrukcija po sistemu "ključ u ruke", od inženjeringa, proizvodnje do montaže bilo u našem proizvodnom pogonu ili na lokaciji naručitelja. Također nudimo usluge obrade metala, a radove izvodimo po standardima kvalitete DerNorskeVeritas.  Kao gotovo 100%-tni izvoznik znamo da na skandinavskom tržištu možemo biti konkurentni jedino visokom kvalitetom, poštivanjem ugovorenih rokova i cijenom usluga, a naše dosadašnje reference garancija su naručiteljima da u nama imaju pouzdanog partnera.
Vjerujemo da ćemo sudjelovanjem na sajmu AquaNor ostvariti brojne nove poslovne kontakte na temelju kojih očekujemo i nove poslove u budućnosti.

Gosp. Marijo Bućan, voditelj prodaje tvrtke „Adria Winch“ d.o.o.
Adria Winch na sajmu AquaNor 2015 predstavlja novi paket brodske opreme - sidrene, pritezne, te opreme za tegalj  za radne brodove u ribogojilištima. U skladu s novim NDM pravilima (Norwegian Maritime Directorate), koji se moraju primjenjivati na svim brodovima koji će biti isporučeni nakon01.01.2016. godine, potencijalnim kupcima nudimo tehnički inovativna rješenja, najbolju kvalitetu i konkurentne cijene. Radi pada cijena nafte i smanjenja gradnje brodova za naftnu industriju, s ciljem supstitucije tog dijela tržišta, strateški smo se okrenuli industriji marikulture.  Politika snažnog prisustva Adria Winch-a na norveškom tržištu započela je u ljeto 2014. godine otvaranjem podružnice “AdriaWinchNorway” u Ulstanviku, a potvrda činjenice da smo dobro strateški planirali je i tridesetak ugovora za “Fishfarmindustry”. Na sajmu AquaNor planirano je i svečano potpisivanje ugovora s norveškim brodogradilištem Fiskestrand AS, za isporuku sidreno-pritezne opreme za “Brodove za prijevoz žive ribe” u vrijednosti od približno 2.500.000 kuna.


<< Back to News

BRIEF DESCRIPTION OF OUR STAFF

 • Gordan Polonijo, Technical supervisor
  Gordan Polonijo, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 28

  gordan.polonijo@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Mechanical engineering - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture Zagreb, 17 years of experience in shipbuilding on various new building such as Cutter suction dredger, Jack Up platform, Chemical tankers, Livestock carrier, Car Carrier, Fisherman vessel, Bulk carrier, LPG tanks, Cable layer, Suction Hopper dredger, etc. In Uljanik Shipyard I was Head of QA/QC dept. I’m also playing a role as a member of Board of the director in Croatian society of Nondestructive testing HDKBR.

 • Malvin Villabø, CEO
  Malvin Villabø, CEO

  P: +47 92066640

  malvin.villabo@predichem.no

  CEO of CroNoMar, Norwegian. 19 years of experience in management of innovation company in Norway. 20 years of experience as researcher and manager in MARINTEK - The Norwegian Marine Research Institute. 2 years in Shipping. MSc in Automation Engineering.

 • Ana Zajc - Senior Project Consultant
  Ana Zajc - Senior Project Consultant

  M: +385 91 124 00 22

  ana@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. Educated in Economics and Criminology science. Certified for implementation of EU projects. 10 years of experience on development projects as senior consultant, 4 years of experience as technical director of Tino d.o.o. (export, transport, construction company), 6 years of experience as office manager of Trimag d.o.o. (marketing, tourism, architecture).

 • Željko Ninić, Senior Project Consultant
  Željko Ninić, Senior Project Consultant

  M: +385 91 214 00 25

  zeljko.ninic@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. MSc in Mec - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, started engineering career from a workshop floor (CAD/CAM machining) in duration of 2 years, next 5 years as a product designer in R&D department (healthcare industry), 11 years of experience in project management (water supply and waste water engineering, marina installations and HVAC).

 • Zdenko Jerković, Technical supervisor
  Zdenko Jerković, Technical supervisor

  Present location – Pula
  M: +385 91 214 0024

  zdenko.jerkovic@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Naval Architecture - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, 22 years of experience in ship building,ship repair and off-shore from construction engineer position through the positions of project engineer, project manager, Seling dpt. manager, site manager, surveyor and consultant. Employments in companies Brodosplit, Vulkan, Brodoremont Vranjic, Viktor Lenac, RLE,ZIT, Adria-mar, TE Marin and on a contract base for foreign companies TTS, Songa offshore, Willtech…

 • Marko Kelava, Technical supervisor
  Marko Kelava, Technical supervisor

  Present position - Šibenik
  M: +385 91 214 00 26

  marko.kelava@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar in CroNoMar, Croatian. Bsc in Naval Architecture – Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture Split, 11 years experience in ship building and ship repair trough the positions of Surveyor, Head of Assembly workshop, Project manager and Head of New building department. previous employee of Brodotrogir d.d., R.L.E. t.p., Solinbrodogradnja d.o.o. - Shipyard Vranjic.

 • Dalibor Varnica, Technical supervisor
  Dalibor Varnica, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 27

  dalibor.varnica@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. BSc in Mechanical engineering – University of Split- Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture. More than 20 years of experience in shipbuilding on various new building such as Frigo ship, Bulk carriers, Juice carrier, Heavy lifters, Ro Pax ferry, Yacht, Polar cruisers, Military patrol vessels and off shore projects through the positions of foreman, Workshop engineer, Workshop manager, Assembly manager, Ship manager and PM assistant, Head of preassembly and outfitting workshop and Project manager. All within the Brodosplit shipyard.

 • Zdenka Stošić, Administrative referent
  Zdenka Stošić, Administrative referent

  M: +385 91 124 00 21

  zdenka.stosic@cronomar.hr

  Administrative referent in CroNoMar, Faculty of Economy, 4 years of experience as sales manager in Plodine - managing and monitoring  sales, employment management, 4 years of experience as sales manager in Jolly - managing sales and assortment, 2 years of experience as accounting administrator – calculations, P&L account, 5 years of experience as external co operant in Prva stambena štedionica, Zagrebačka banka d.d. – Loans, savings, insurances, collaterals.