• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
Monday 21 April 2014 | 14:25:10 | Published in News

Sve kreće s dobrom poslovnom idejom. Dobro, ne mora baš uvijek biti poslovna, ali na kraju priče bilo bi prilično glupo ne pokušati je realizirati i izvuči financijsku korist. Upravo na ovoj pojednostavljenoj činjenici mogla bi se sažeti uloga CroNoMar-a, hrvatske tvrtke u norveškom vlasništvu koja je glavni katalizator i poveznica svih zainteresiranih tvrtki kako u Šibensko-kninskoj, tako i u svim drugim djelovima Hrvatske koje imaju namjeru zajedno s norveškim partnerima surađivati i plasirati svoje proizvode krajnjim kupcima prvenstveno orijentiranim na more i maritimni sektor. Projekt zajedničke suradnje i poslovno-partnerskog odnosa Norveške i Hrvatske krenuo je 2012. godine otvaranjem Inovativnog Maritimnog centra – iNavis koji funkcionira kao inkubator zajedničkih ideja i interesa.

- Otvaranje iNavis centra realizirano je uz veliku potporu tadašnje gradske vlasti koja je bez zadrške prihvatila ideju suradnje Kraljevine Norveške i Hrvatske, odnosno Šibenika i cijele Šibensko-kninske županije – ističe Ana Zajc, voditeljica CroNoMar-a. Slične centre Norvežani na navišem državnom nivou otvaraju i u drugim zemljama u okruženju, a kako je poveznica Norveške i Hrvatske jaka pomorska tradicija, odlučili su se jedan centar za jači razvoj gospodarstva i bolju suradnju dviju država otvoriti u Šibeniku, koji je detaljno skeniran i odabran, kako zbog svojih kvaliteta i položaja, tako i zbog jačanja gospodarskog značaja grada.

Inavis centar trenutno je dom za 12 tvrtki koje u zajedničkom prostoru pronalaze i zajedničke interese, a CroNoMar im u svemu služi kao poveznica i potpora pri pronalaženju klijenata i strateških partnera.

SAMOODRŽIVA TVRTKA

- CroNoMar je u vrlo kratkom periodu postao samoodrživa tvrtka. Iako je u samom početku i nastajanju bio financiran od strane norveških partnera, došli smo do pozicije kada se o svom poslovanju možemo brinuti sami. Kvaliteta je to koja je prepoznata i od korisnika iNavis centra s kojima imamo vrlo otvorenu i aktivnu suradnju, te u centru u ovom trenutku ima 12 tvrtki čije je poslovanje uglavnom okrenuto pomorskom sektoru, a CroNoMar im u svakom trenutku stoji na raspolaganju u potrazi za novim projektima i klijentima – kaže Ana Zajc.

CroNoMar je zaslužan i za nevjerovatan trgovinski suficit s Norveškom koji je, najviše zahvaljujući ugovoru NCP Remontnog brodogradilišta i norveških naručitelja Moen Marin, povećan za 621 posto, odnosno 103,74 milijuna eura.

- Iako nismo bili konkurentni cijenom, ovaj iznimno uspješan posao uspijeli smo oteti Kinezima, koji su do tada Norvežane opskrbljivali ovakvom vrstom brodova. Radi se o aluminijskim katamaranima dužine 13 do 15 metara bez kojih se svakodnevno obavljanje poslova na uzgajalištima ribe u Norveškoj ne može ni zamisliti. S obzirom da se radi o najbrže rastućoj grani privrede u Norveškoj, nije ni čudo kako su Norvežani, zadovoljni kvalitetom, naručili još šest katamarana – ističe Zajc.

Posljednji, ali sasvim sigurno ne i zadnji koji su prepoznali veliki potencijal tržišta i prebacivanje poslovanja u iNavis, su vlasnici tvrtke ‘Roveredo’ koja je do nedavno sjedište imala u Rijeci, ali se zbog dobrog imidža i na tržištu prepoznatih kvaliteta iNavisa odlučila za dolazak u Šibenik. Tvrtka u ruskom vlasništvu bavi se također širokim spektrom pružanja usluga i prodaje nautičke opreme, a dio svog poslovanja imaju namjeru proširiti i na poslovnu zonu Podi. Nažalost, prilikom našeg posjeta iNavisu u ‘Roveredu’ nismo uspjeli potvrditi te informacije, ali nam je istinitost ovih podataka potvrdila Ana Zajc.

RAZVOJNI PLANOVI

- Istina je da ‘Roveredo’ ima velike planove u našoj županiji koju su, nakon dolaska iz Rijeke, prepoznali kao mjesto idealno za svoj razvoj. Naravno da je to i nama velika pohvala, ali i podatak da smo u CroNoMaru na pravnom putu kako se zajedno može surađivati, raditi na velikim projektima i na kraju ostvariti financijsku dobit, što nam je svima i osnovni cilj – ističe Ana Zajc.

Koliko su Norvežani ozbiljni, predani i iskreni u svom poslovanju najbolje ocrtavaju dvije ‘sitnice’, za naše podneblje i vrijeme u kojemu živimo prilično neobične. Kao prvo, niti jedan posao na kojemu zajedno radite neće se niti pokrenuti s mjesta ako u dokumentima transparentno ne priložite dokaz o vašoj zaradi na projektu, a kao drugo, samo zbog dolaska na naša područja Norvežani su morali naučiti koristiti pečat. Da, točno tako. Najobičniji pečat. U Norveškoj se naime, finalizacija poslovnog dogovora još uvijek može zaključiti – najobičnijim stiskom ruke.

Gulin: iNavis ispunio koncept

Poduzetnici koji su svoje sjedište pronašli u iNavisu tvrde kako je projekt opravdao očekivanja. Zapravo, smatraju da je iNavis jedna od rijetkih poduzetničkih zajednica koja je profunkcionirala punom parom. Kako zbog koncepta, tako i radi velike pomoći i susretljivosti predstavnika Cronomara, tvrtke koja upravlja iNavisom.

- Preko Cronomara imamo direktnu poveznicu na ministarstvo poduzetništva, što može biti jako korisno kada su neki natječaji vezani uz opremu u pitanju, a moram kazati kako nam je uprava izišla u susret i kod nabave uređaja koji će pridonijeti kvaliteti našeg posla. Među kolegama stalno se izmjenjuju informacije, ideje i savjeti, što ponekad može biti ključno za poslovanje – navodi Ivica Gulin, direktor tvrtke Jadranski ronilački servis d.o.o. koja u iNavisu djeluje od otvorenja centra. Jedinu zamjerku upućuje na račun činjenice da bi centar mogao okupiti više maritimnih tvrtki, budući da su uselile i tvrtke kojima core biznis nije vezan uz more. No, među kolegama čije se poslovanje uklapa u iNavisov koncept, zaključuje Gulin, suradnja je i više nego odlična.

Izvor: Šibenski Portal


<< Back to News

BRIEF DESCRIPTION OF OUR STAFF

 • Gordan Polonijo, Technical supervisor
  Gordan Polonijo, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 28

  gordan.polonijo@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Mechanical engineering - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture Zagreb, 17 years of experience in shipbuilding on various new building such as Cutter suction dredger, Jack Up platform, Chemical tankers, Livestock carrier, Car Carrier, Fisherman vessel, Bulk carrier, LPG tanks, Cable layer, Suction Hopper dredger, etc. In Uljanik Shipyard I was Head of QA/QC dept. I’m also playing a role as a member of Board of the director in Croatian society of Nondestructive testing HDKBR.

 • Malvin Villabø, CEO
  Malvin Villabø, CEO

  P: +47 92066640

  malvin.villabo@predichem.no

  CEO of CroNoMar, Norwegian. 19 years of experience in management of innovation company in Norway. 20 years of experience as researcher and manager in MARINTEK - The Norwegian Marine Research Institute. 2 years in Shipping. MSc in Automation Engineering.

 • Ana Zajc - Senior Project Consultant
  Ana Zajc - Senior Project Consultant

  M: +385 91 124 00 22

  ana@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. Educated in Economics and Criminology science. Certified for implementation of EU projects. 10 years of experience on development projects as senior consultant, 4 years of experience as technical director of Tino d.o.o. (export, transport, construction company), 6 years of experience as office manager of Trimag d.o.o. (marketing, tourism, architecture).

 • Željko Ninić, Senior Project Consultant
  Željko Ninić, Senior Project Consultant

  M: +385 91 214 00 25

  zeljko.ninic@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. MSc in Mec - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, started engineering career from a workshop floor (CAD/CAM machining) in duration of 2 years, next 5 years as a product designer in R&D department (healthcare industry), 11 years of experience in project management (water supply and waste water engineering, marina installations and HVAC).

 • Zdenko Jerković, Technical supervisor
  Zdenko Jerković, Technical supervisor

  Present location – Pula
  M: +385 91 214 0024

  zdenko.jerkovic@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Naval Architecture - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, 22 years of experience in ship building,ship repair and off-shore from construction engineer position through the positions of project engineer, project manager, Seling dpt. manager, site manager, surveyor and consultant. Employments in companies Brodosplit, Vulkan, Brodoremont Vranjic, Viktor Lenac, RLE,ZIT, Adria-mar, TE Marin and on a contract base for foreign companies TTS, Songa offshore, Willtech…

 • Marko Kelava, Technical supervisor
  Marko Kelava, Technical supervisor

  Present position - Šibenik
  M: +385 91 214 00 26

  marko.kelava@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar in CroNoMar, Croatian. Bsc in Naval Architecture – Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture Split, 11 years experience in ship building and ship repair trough the positions of Surveyor, Head of Assembly workshop, Project manager and Head of New building department. previous employee of Brodotrogir d.d., R.L.E. t.p., Solinbrodogradnja d.o.o. - Shipyard Vranjic.

 • Dalibor Varnica, Technical supervisor
  Dalibor Varnica, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 27

  dalibor.varnica@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. BSc in Mechanical engineering – University of Split- Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture. More than 20 years of experience in shipbuilding on various new building such as Frigo ship, Bulk carriers, Juice carrier, Heavy lifters, Ro Pax ferry, Yacht, Polar cruisers, Military patrol vessels and off shore projects through the positions of foreman, Workshop engineer, Workshop manager, Assembly manager, Ship manager and PM assistant, Head of preassembly and outfitting workshop and Project manager. All within the Brodosplit shipyard.

 • Zdenka Stošić, Administrative referent
  Zdenka Stošić, Administrative referent

  M: +385 91 124 00 21

  zdenka.stosic@cronomar.hr

  Administrative referent in CroNoMar, Faculty of Economy, 4 years of experience as sales manager in Plodine - managing and monitoring  sales, employment management, 4 years of experience as sales manager in Jolly - managing sales and assortment, 2 years of experience as accounting administrator – calculations, P&L account, 5 years of experience as external co operant in Prva stambena štedionica, Zagrebačka banka d.d. – Loans, savings, insurances, collaterals.