• Anyone can get a good idea...
  Turning ideas into reality is an art
 • Turning your idea
  into a self-sustaining business
 • Sea of opportunities
  Dynamic business environment
 • Business network for
  business development
WELCOME TO CRONOMAR
Tuesday 22 June 2021 | 09:37:08 | Published in News

Domaća industrija dobro se oporavlja od posljedica pandemije. Hrvatski izvoz u prva četiri mjeseca ove godine veći je za petinu u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno za 18,6 posto, a u odnosu na normalnu i pretpandemijsku 2019. godinu skočio je za nešto manje od milijardu kuna. Bolji je dakle nego i 2020. i 2019. godine, a sve se to dogodilo u uvjetima kad se svjetsko gospodarstvo tek zahuktava iz lockdowna i kad se tek ide prema većoj procijepljenosti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski izvoz u prva četiri mjeseca dosegnuo je 5,5 milijardi eura ili 41,3 milijarde kuna. U ožujku i travnju, prema prvim procjenama DZS-a, hrvatski robni izvoz bio je veći od 11,3 milijarde kuna. DZS navodi da je u prva tri mjeseca posebno porastao izvoz u rudarstvu i popratnim djelatnostima za 48,9 posto, potom lijekova za 33 posto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu za 20,3 posto te električne opreme za 12 posto.

Lani je od siječnja do prosinca hrvatski izvoz smanjen samo 0,8 posto na 111,9 milijardi kuna, a u prva četiri mjeseca oslabio je zbog globalnog zatvaranja gospodarstva, počevši od ožujka i travnja.

Žilavi igrači

Damir Novotny, ekonomski analitičar, ističe da je ovo statistička potvrda da Hrvatska ima žilave industrijske igrače među malim i srednjim tvrtkama. Navodi da se od ulaska u Europsku uniju hrvatska mala i srednja poduzeća uspješno uključuju u nabavne lance zapadnoeuropske industrije.

- Kroz tu integraciju s industrijom u Njemačkoj, ali i Austriji i Italiji stvaraju se kanali za prijenos tehnologije i za povećanje produktivnosti domaćih poduzeća. Znači, naša industrija sad je produktivnija nego prije. Usto, zahvaljujući fondovima EU dijelom se dosad i modernizirala iako nam prava robotizacija tek slijedi - objašnjava Novotny.

Uvjeren je, dodaje, da će se trend rasta izvoza nastaviti upravo zbog vitalnosti malih i srednjih tvrtki. Dodaje da se tome mogu pridružiti i neki veći igrači poput Petrokemije i Ine, koji su također povećali izvoz i dobro se integrirali u nabavne lance.

- Ali rast izvoza imat će ograničen učinak na hrvatsko gospodarstvo, jer je učešće industrijskog sektora u BDP-u jako nisko. Posebno je nisko u odnosu na druge članice, poput Češke, gdje industrija u kreiranju novostvorene vrijednosti u BDP-u sudjeluje sa 35 do 36 posto, a u Hrvatskoj sa 16 do 18 posto. Kod nas je to nedovoljno - kaže Novotny.

U industriji se pak komentira da na skokove u izvoznoj bilanci, pogotovo početkom godine, najčešće dolazi zahvaljujući izvozu ribe, ribljih prerađevina i, naravno, tune te isporukama brodova. Usto, tada raste i izvoz tvrtki iz prehrambenog sektora.

Davor Gabela, suvlasnik postirske Sardine, kad dođe do izvoza ribljih proizvoda, kaže da razloge značajnijeg porasta izvoza u ovom dijelu godine sigurno ne bi trebalo kod njih tražiti.

- Kod nas izvoz sudjeluje sa 80 posto prihoda, a zbog pandemije i okolnosti vezanih uz pandemiju mi smo čak imali manji pad prihoda na izvoznom tržištu. Nije to značajan pad da bi nas poremetio, ali je manji posjet trgovinama građana u državama u koje izvozimo sigurno donekle utjecao na lošiju prodaju, a nismo mogli raditi ni degustacije koje znatno utječu na rast prodaje - kaže Gabela.

Dodaje da su se usto, na cjenovno osjetljivim tržištima, kupovali jeftiniji proizvodi, a oni Sardinini ubrajaju se u premium segment. - Taj pad je mali, ali kod nas se ne mogu tražiti uzroci rasta. Sad se vidi opravak jer je epidemiološka situacija puno povoljnija i puno očekujemo od turističke sezone.

Što se tiče segmenta tune, tu je takva situacija da sve što proizvedemo, mi i isporučimo. Doduše, imamo porast kvota, ali i pad cijena na japanskom tržištu, tako da je u tom segmentu situacija slična onoj iz 2019. godine - objašnjava Gabela.

Tomislav Debeljak, vlasnik i direktor DIV Grupe, s druge strane, kaže da je njima u ovom dijelu godine izvoz veći od milijardu kuna i da je znatno veći nego što je bio u istom razdoblju 2019. godine.

- U ovoj godini smo isporučili odnosno izvezli dva broda, a i izvoz vijčane robe nam je najmanje udvostručen - kaže Debeljak.

Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša, podsjeća da izvoz u prihodima Kraša zauzima gotovo polovicu udjela.

- U dosadašnjem dijelu godine, što se tiče matice, odnosno Kraš Zagreb, imamo rast izvoza oko 20 posto. Mijenjali smo doduše prodajnu politiku, ali to je porast koji nas svakako veseli i koji puno obećava - ističe Ledić.

Vrijednost brodova

Ana Zajc, viša savjetnica projekta tvrtke CroNoMar iz Šibenika, koja posreduje u plasmanu brodova proizvedenih u malim i srednjim brodogradilištima, a najviše za norveško tržište, potvrđuje porast izvoza.

- Taj rast možemo najviše zahvaliti porastu vrijednosti brodova - objašnjava Zajc.

Inače, prema DZS-u, izvoz u zemlje članice Unije u prva četiri ovogodišnja mjeseca porastao je 17,3 posto,na 27,9 milijardi kuna, a u zemlje izvan Unije skočio je 25,7 posto, na 13,6 milijardi kuna. Također se može zamijetiti da je ukupan izvoz u tom razdoblju rastao brže od uvoza.

Plasman strane robe na hrvatsko tržište porastao je samo 13,5 posto, ali i dalje nominalno teži više, odnosno 64,2 milijarde kuna. To ukazuje da bi hrvatskoj industriji dobro došla jača podrška države kako bismo znatnije povećali nominalnu vrijednost izvoza.

Damir Novotny, u tom segmentu, opisuje Vladinu politiku prema industriji u Hrvatskoj kao lošu.

- Primjerice, Vlada se svojim mjerama puno više okrenula u korist turizama, zatim, puno se ulagalo u neuspješne državne tvrtke ili one koje su loše privatizirane, a premalo novca usmjeravalo se u digitalizaciju poduzeća i druge mjere koje pomažu industriju. To bi trebalo promijeniti, jer druge države pomažu svoju industriju i potiču strana ulaganja - zaključuje Novotny.

 

Izvor: jutarnji.hr
Piše: Bernard Ivezić i Jozo Vrdoljak


<< Back to News

BRIEF DESCRIPTION OF OUR STAFF

 • Gordan Polonijo, Technical supervisor
  Gordan Polonijo, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 28

  gordan.polonijo@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Mechanical engineering - Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture Zagreb, 17 years of experience in shipbuilding on various new building such as Cutter suction dredger, Jack Up platform, Chemical tankers, Livestock carrier, Car Carrier, Fisherman vessel, Bulk carrier, LPG tanks, Cable layer, Suction Hopper dredger, etc. In Uljanik Shipyard I was Head of QA/QC dept. I’m also playing a role as a member of Board of the director in Croatian society of Nondestructive testing HDKBR.

 • Malvin Villabø, CEO
  Malvin Villabø, CEO

  P: +47 92066640

  malvin.villabo@predichem.no

  CEO of CroNoMar, Norwegian. 19 years of experience in management of innovation company in Norway. 20 years of experience as researcher and manager in MARINTEK - The Norwegian Marine Research Institute. 2 years in Shipping. MSc in Automation Engineering.

 • Ana Zajc - Senior Project Consultant
  Ana Zajc - Senior Project Consultant

  M: +385 91 124 00 22

  ana@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. Educated in Economics and Criminology science. Certified for implementation of EU projects. 10 years of experience on development projects as senior consultant, 4 years of experience as technical director of Tino d.o.o. (export, transport, construction company), 6 years of experience as office manager of Trimag d.o.o. (marketing, tourism, architecture).

 • Željko Ninić, Senior Project Consultant
  Željko Ninić, Senior Project Consultant

  M: +385 91 214 00 25

  zeljko.ninic@cronomar.hr

  Senior Project Consultant in CroNoMar, Croatian. MSc in Mec - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, started engineering career from a workshop floor (CAD/CAM machining) in duration of 2 years, next 5 years as a product designer in R&D department (healthcare industry), 11 years of experience in project management (water supply and waste water engineering, marina installations and HVAC).

 • Zdenko Jerković, Technical supervisor
  Zdenko Jerković, Technical supervisor

  Present location – Pula
  M: +385 91 214 0024

  zdenko.jerkovic@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. MSc in Naval Architecture - Faculty of Naval Architecture and Mechanical Engineering Zagreb, 22 years of experience in ship building,ship repair and off-shore from construction engineer position through the positions of project engineer, project manager, Seling dpt. manager, site manager, surveyor and consultant. Employments in companies Brodosplit, Vulkan, Brodoremont Vranjic, Viktor Lenac, RLE,ZIT, Adria-mar, TE Marin and on a contract base for foreign companies TTS, Songa offshore, Willtech…

 • Marko Kelava, Technical supervisor
  Marko Kelava, Technical supervisor

  Present position - Šibenik
  M: +385 91 214 00 26

  marko.kelava@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar in CroNoMar, Croatian. Bsc in Naval Architecture – Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture Split, 11 years experience in ship building and ship repair trough the positions of Surveyor, Head of Assembly workshop, Project manager and Head of New building department. previous employee of Brodotrogir d.d., R.L.E. t.p., Solinbrodogradnja d.o.o. - Shipyard Vranjic.

 • Dalibor Varnica, Technical supervisor
  Dalibor Varnica, Technical supervisor

  M: +385 91 214 00 27

  dalibor.varnica@cronomar.hr

  Technical supervisor in CroNoMar, Croatian. BSc in Mechanical engineering – University of Split- Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture. More than 20 years of experience in shipbuilding on various new building such as Frigo ship, Bulk carriers, Juice carrier, Heavy lifters, Ro Pax ferry, Yacht, Polar cruisers, Military patrol vessels and off shore projects through the positions of foreman, Workshop engineer, Workshop manager, Assembly manager, Ship manager and PM assistant, Head of preassembly and outfitting workshop and Project manager. All within the Brodosplit shipyard.

 • Zdenka Stošić, Administrative referent
  Zdenka Stošić, Administrative referent

  M: +385 91 124 00 21

  zdenka.stosic@cronomar.hr

  Administrative referent in CroNoMar, Faculty of Economy, 4 years of experience as sales manager in Plodine - managing and monitoring  sales, employment management, 4 years of experience as sales manager in Jolly - managing sales and assortment, 2 years of experience as accounting administrator – calculations, P&L account, 5 years of experience as external co operant in Prva stambena štedionica, Zagrebačka banka d.d. – Loans, savings, insurances, collaterals.